Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент

| обновено на 02.10.16 в 12:51
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент, а за неин заместник от формацията издигат вицеадмирал Пламен Манушев, съобщи на форума на партията в НДК премиерът Бойко Борисов:  

От всички неща, които изредих, важни за президентството, тя разбира най-много като юрист, парламентарист, от години познаващ цялото законодателство, което е минавало в България и което следва да мине. Сиреч, тя и сега изпълнява тази функция – да работи с всички партии и съответно да дава своя глас "за" или "против". Така че в това отношение аз не виждам кой е по по-подготвен.

Борисов посочи, че Изпълнителната комисия на партията е разгледала много кандидатури за държавен глава, а от посочените преди дни четирима души, евентуалното издигане на кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов би довело до избори за градоначалник в двата града и харчене на допълнителни средства. По отношение на вицепремиера Томислав Дончев, министър-председателят посочи, че той е по-важен за правителството.  

За кандидатурата на вицеадмирал Манушев Бойко Борисов отбеляза, че от партията са се спрели на човек, който е подготвен във военната сфера:

Ако погледнете функциите на президента, в две от тях, като върховен главнокомандващ, той има редом до себе си премиер и военен министър и началник щаб. В другата му основна функция – външна политика, има премиер и външен министър. Как ще прави сам външна политика, ако външният министър е на обратно мнение? С една дума устройствата така са направени с различните конституции, че институциите да работят синхронно. Другата основна функция на президента е да познава перфектно законодателството.

Бойко Борисов обяви, че следващата номинация на ГЕРБ за президент след пет години ще бъде неговата.

Като човек, способен да балансира политическото противопоставяне, определи от своя страна Цецка Цачева заместник-председателят на партията Цветан Цветанов:

Повярвайте, че това е човекът, който може да балансира, това е човекът, който има собствено мнение, може да го отстоява и това е човекът, който влизайки в пленарна зала, може да успокои всички страсти на политическо противопоставяне, което има от осем парламентарни групи, които има днес.

За вицеадмирал Манушев Цветанов каза:

Това е човек, който е отговорен и човек, който може да защитава националните интереси на Република България с неговите качества и да подпомага дейността на бъдещия президент на България. 

За мен е чест да съм е кандидатпрезидентска двойка със силната фигура на госпожа Цачева, заяви по повод номинацията му за вицепрезидент Пламен Манушев:

Чест е за мен тази номинация, тъй като смятам, че тя е признание за работата ми в българския парламент, за работата ми в държавната администрация и може би и за 40-годишната ми служба в Българската армия.

Манушев очерта и бъдещите си цели:

Като вицперезидент, ще помагам на върховния главнокомандващ да укрепим сектора "Сигурност". Ще работя за модернизацията на Българската армия, за издигане статута на жените и мъжете в униформа, за запазване и възраждане на славните традиции в Българската армия, за връщането на духа на българския войник и на българската нация. 

Аз не тръгвам на битка, аз тръгвам на състезание, каза Цецка Цачева: 

Искам да ви кажа, че ще се отнасям с уважение към всички участници в това състезание, надявам се състезание на идеи за България. Аз ще дам всичко от себе си, от другите ще взема най-доброто. Знам какво е да си пръв сред равни, знам какво е баланс, знам какво е отговорност. Мога да постигам съгласие. Освен политик, аз съм още и юрист, адвокат и майка и няма да се уморя да повтарям, че в съединението  е идеята за единението. 

Цецка Цачева е първата в историята на парламента жена-председател. Тя оглавяваше и 41-вото Народно събрание при първия кабинет "Борисов". Член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Кариерата си в партията Цачева започва през 2007 година, когато на местните избори е кандидат за кмет на Плевен. След като губи, става общински съветник в града.

Цецка Цачева е била председател на плевенската структура на ГЕРБ. Преди това има опит като адвокат в крада. Критичен момент от биографията ѝ е, че преди промените  е била член на БКП.

По онова време завършилата задочно право Цачева работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, а по-късно става началник на Правния отдел. Критиките за членството ѝ в Комунистистическата партия продължават, но тя винаги посочва, че няма от какво да се срамува, защото тогава БКП е била държавата, а работата ѝ е била като експерт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!