НС отложи разглеждането на предложението предаванията на БНТ и БНР да са само на български език

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Парламентът отложи разглеждането на предложението на Патриотичния фронт всички предавания на БНТ и БНР да бъдат само на български език. 96 депутати гласуваха за отлагане на дебатите за промени в Закона за радиото и телевизията. 26 бяха против, а 6 се въздържаха.

Мотивите на Патриотичния фронт са и отделените допълнителни средства за образование у нас - новите 126 милиона лева. По думите на Валери Симеонов, е логично всеки грамотен български гражданин да владее български език:

Има достатъчно възможност, дадена по Закона за радио и телевизия, както и съгласно нормите на демокрацията частни медии да излъчват такива предавания, да излъчват на майчиния език на техните слушатели или зрители. Няма ограничение и за разпространението на програми на турски език. Турските радиопрограми, знаете, че заливат Югоизточна България. Още от Сливен вие буквално не можете да слушате "Хоризонт".


Ирена Соколова
от ГЕРБ коментира, че законопроектът не е разгледан от ресорните комисии:


Бих призовала разискванията и гласуването по този законопроект да останат за следващ път, когато няма да бъде нагнетена обстановката от верски, идеологически, ценностни, религиозни и други спорове, а бихме могли аргументирано, в съответствие с препоръките, които ни дават и ООН, и СЕМ, и водещите интелектуални и научни институции в България да вземем едно обективно и наистина добре мотивирано решение.


След гласуването дебатите да бъдат отложени депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов се обърна към парламентарната група на ГЕРБ:


Вие като най-голяма партия в парламента се притеснявате да вземете категорична и определена позиция, господин Цветанов. Просто се страхувате в момента. Действително отношението към този законопроект е вододел. Ето сега е моментът да се види коя партия е патриотична и има патриотична ориентация и коя не.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!