Бойко Борисов: Изнесохме демокрация, която съсипа страните, заливащи ни с мигранти

На форум, организиран от ЕНП, премиерът направи изненадващо остър коментар по мигрантската тема

Снимка: БГНЕС

Изнесохме демокрация, която съсипа страните, заливащи ни с мигранти.

България трябва да понесе отговорността и да помага на хората, които бягат от военни конфликти на места, където има намеса на Европа и НАТО. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който откри форума  "Миграция и интеграция. Влиянието върху жените", организиран от Европейската народна партия:

Където да доведем мъж, жена, деца, бягащи от войната, добре дошли са. Тогава всеки ще си отвори сърцето, за да помогне на тези бедстващи хора, защото нашите ракети - френските, английските, американските, руските и турските, разрушиха техните градове и държави. Това е опасно за мен, като го говоря, защото в тези държави слушат и казват, тоя на какъв се прави, но това е истината. Изнесохме демокрацията, която разсипа тези държави. И сега чакаме времето, в което Тони Блеър излезе и каза: "Сбъркахме за Ирак". Защо трябва да чакаме десет години, за да се извиним, а не го прекратим веднага, каза Борисов и подчерта колко важно е да бъдат затворени границите от Финландия до българо-гръцко-италианска граница, както и да останат само граничните пропускателни пунктове. Борисов призна, че много хора са го обвинявали заради добрите отношения с Турция, но засега, каза той, работещото споразумение с Турция спасява България от бежанската криза и посочи като пример Гърция и Италия, които изпитват изключителни проблеми в това отношение. Борисов призова към повече толерантност и апелира кам кметовете да подпомагат опазването на обществения ред.

Не разчитайте на много пари от Европа. В Европа заради тези конфликти вече няма много пари, обърна се премиерът към кметовете. По думите му,  десет милиарда евро са били вложени от европейската комисия за преодоляване на конфликтите в Африка, Афганистан и на много други места по света, а освен това,  вътрешният натиск държавите от ЕС се засилва и затова трябва да знаете, че кохезионните фондове,както и другите европейски програми ще търпят все повече корекции заради мигрантската криза. Що се отнася до България, според Бойко Борисов, засега държавата ни не изпитва големи проблеми, което се дължи на умерената външна политика. Освен това той посочи като пример, че преди две години е имало 34 процента контрабанда на цигари в България, а днес по изчисления на Световната организация тя е едва осем процента.

Три милиарда и 700 милиона имаме повече в бюджета, каза той, и те ще бъдат разпределени и за образованието, и за инфраструктурата, включително и за общините, каза премиерът Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!