НС обсъжда на първо четене бюджета на НЗОК за следващата година

| обновено на 17.11.16 в 11:08
Снимка: БНР

Депутатите обсъждат на първо четете бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. С него се осигуряват над 247 милиона лева  допълнителни средства. 

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова призова парламентаристите да подходят със здрав разум към законопроекта. 

Бюджетът на Здравноосигурителната каса ще даде възможност пациентите да имат по-голям достъп до направления и медико-диагностични дейности, отбеляза доктор Дариткова, като допълни:

За да може наистина да не допуснем "бюджетна вакханалия" следващата година и да осигурим стабилност на всички институции, включително на системата на здравното осигуряване. Смятам, че предвиденият бюджет за 2017 година категорично гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система в България и гарантира възможност за всяко следващо управление, което определи българският народ да може да провежда реформи, съобразно програмата на партията, която представлява.

"БСП лява България" няма да подкрепи бюджета на Националната здравноосигурителна каса и няма да прави предложения за промени между първо и второ четене на законопроекта в парламента. Това заяви по време на дебатите в пленарната зала депутатът Емил Райнов
По думите му, с проекта се ограничава достъпът на пациентите до качествено и своевременно здравеопазване, а изтъкваните допълнителни разходи от 240 милиона са покриване на дупка в бюджета. Емил Райнов заяви:
Министърът в оставка успя да постави и наистина остави пръстов отпечатък в българското здравеопазване, но след вчерашната оставка мисля, че целокупният български народ си отдъхна от експеримента "Москов". Дълбоко в себе си колеги, признайте го, след вчерашният ден и вие си отдъхнахте. Този бюджет е вашият, на управляващите, този бюджет не е нашият. Нашият бюджет ще бъде, когато спечелим изборите, когато ние определяме политиката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!