НС прие бюджета на НЗОК на първо четене

| обновено на 17.11.16 в 12:31
Снимка: БГНЕС

С 98 гласа парламентът прие бюджета на Националната здравно осигурителна каса за 2017-а. ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и БДЦ подкрепиха промените.

Парламентарните групи на БСП, ДПС и АБВ  гласуваха против, а депутатите от "Атака" не участваха във вота. 
Над 240 милиона лева са допълнителните средства за здраве, които са заложени за 2017 година. Предвидените трансфери за здравно осигуряване са над 1 милиард лева. 

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова апелира към депутатите да подходят със здрав разум и да приемат бюджета за здраве:
Призовавам за обединение на усилията на разумните политически експерти в различните формации, за да се начертае устойчивият път за промяна на сектора. Убедена съм, че намирането на надпартиен консенсус за реформи е най-доброто лечение за боледуващата ни здравна система.

"БСП лява България" не подкрепи бюджета за здраве, няма и да правят предложения между двете четения. Депутатът Емил Райнов заяви, че в бюджета няма нови политики, ограничава се достъпът на пациентите до качествено здравеопазване:
С тези 247 милиона, с които баламосваме в момента, че ще бъде толкова прекрасно и добре, се опитва да се покрие една дупка, която още от момента е видна, че е 440 милиона лева.

Депутатът от ДПС и председател на Комисията по труда  и социалната политика, д-р Хасан Адемов предупреди, че здравната система у нас е разклатена:
Касата де факто е фалирала и никого не искам да плаша с този термин. Затова, уважаеми господин министър, трябва да си посипете главата с пепел – за това поведение, което имахте през целия мандат и да се извините на българските граждани, тъй като вместо стабилна финансова система, вие оставяте една система, която е финансово рухнала.

Мартин Димитров от реформаторите се обяви против промени между двете четения, ако с тях ще се отвори пробойна от допълнителни разходи:
Смятам да го спра с всички сили, така че – кажете си, колеги.

Министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов призова да не се променя размерът на задължителната здравна осигуровка и да се работи за стимулиране на доброволното здравно застраховане:
Аз съм последният човек, който ще твърди, че сме цъфнали и вързали, но да обяснявате, че в момента в болничната система, в системата на лекарствената политика, с новите параметри на доболничната помощ, нещата не са мръднали напред, може би не с толкова, колкото ни се иска, в сравнение с това, което заварихме – просто не е истина и не лежи на факти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!