Бюджет 2017 е приет на първо четене

| обновено на 18.11.16 в 12:16
Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха бюджета за следващата година на първо четене. Бюджетът мина със 102 гласа "за", 58 "против" и 11 "въздържал се" - повечето от Патриотичния фронт. Подкрепа на финансовата рамка дадоха ГЕРБ, Реформаторите, БДЦ и "Атака". Против бяха БСП, ДПС и АБВ. Дебатите по бюджета за догодина парламента бяха придружени и с остри спорове.

БСП обявиха, че ще оттеглят предложенията си по бюджета, защото в него няма визия за развитието на страната. Румен Гечев заяви:

Рапортуваме едни кухи бюджетни успехи и сме стиснали за гърлото българската икономика.

За приемане на бюджета от следващото мнозинство се застъпиха от АБВ. Марияна Тодорова каза:

След като това правителство е в оставка и няма да носи отговорност, би следвало да се търси консенсус и съгласие по нов бюджет от следващото мнозинство.

От АБВ ще подкрепят част от политиките, заложени сега. Алиосман Имамов от ДПС посочи счетоводната прецизност на бюджета, но и приложените трикове, с които се правели грешни твърдения:

Със или без бюджет българските граждани ще си останат най-стабилните бедняци в ЕС. Не искаме такава стабилност.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че в момента този бюджет не е бил обсъждан с групата: 

Най-лесният и най-ефективният начин за отражение върху икономиката е, когато бъдат увеличени доходите на първо място на българските пенсионери.

Байрактаров настоя да бъде прието искането им за по-високи пенсии, защото това е подкрепа за икономиката:

Всеки вкаран лев в увеличаване на доходите на българските пенсионери, носи минимум три нови лева в българската икономика.

Затова голяма част от ПФ на първо четене се въздържаха при гласуването. Отбрана и образование бяха двата основни аргумента на депутатите от ГЕРБ за подкрепа на бюджета.

От РБ апелираха да бъдат запазени ниският данък печалба и плоският данък, които са преимущества на българския икономически климат.

Димитър Танев от реформаторите призова да не се правят предложения между двете четения, а това да се случи след изборите, застъпиха се и за повече пари за наука и култура. Реформаторите все пак ще подкрепят бюджета, а от БДЦ също обясниха, че ще подкрепят бюджета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!