Драстично се увеличават глобите за движение с превишена скорост в населени места, реши окончателно НС

| обновено на 08.12.16 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Участниците в нерегламентирани състезания по пътищата ще бъдат глобявани с 3000 лв. и лишаване от правото да управляват МПС за една година – приеха депутатите в промените на второ четене на Закона за движение по пътищата. 
Драстично се увеличават и глобите за движение с превишена скорост в населени места. Регистрацията на автомобила ще бъде отнемана и за шофиране без книжка. Тази мярка ще се прилага и при управление на автомобили след употреба на алкохол и наркотици. 
Въвеждат се нови санкции за шофиране след употреба на алкохол, за нерегистриран автомобил и за управление на кола без регистрационни номера, решиха депутатите. Хиляда лева глоба за водач, навлязъл в насрещното платно за движение по автомагистрала или скоростен път, предвиждат още промените.
Парламентът реши и новите водачи да получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 от точките да се получават след 24 месеца стаж зад волана.

Началникът на отдел "Пътна полиция" Бойко Рановски коментира в кулоарите на парламента, че приетите поправки в Закона за движение по пътищата са насочени към най-агресивните шофьори инарушенията, които водят до най-голям брой произшествия като употребата на алкохол, наркотици и шофирането с несъобразена скорост.

Рановски  оповести, че от март до ноември са установени 1063-ма души, които са шофирали след употреба на наркотици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!