Специални кранове започват вдигането на цистерните в Хитрино

Имаме до десет цистерни, които са обработени, и една, по която ще се работи днес, информира вътрешният министър Бъчварова

| обновено на 13.12.16 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Днешният ден в село Хитрино се определя като най-рисковият след трагедията в събота, защото със специални кранове започва вдигането на цистерните от влаковата композиция, която дерайлира сутринта на 10-и декември. Затова ограничителните мерки в селото ще бъдат още по-сериозни. Днес е денят с най-строга охрана, жителите на Хитрино няма да бъдат допускани в селото. До момента са обработени 10 цистерни.

След заседанието на кризисния щаб вътрешният министър Румяна Бъчварова информира:

И през нощта работата е продължила. Имаме до десет цистерни, които са обработени и една, която предстои да се работи по нея днес. През нощта са работили хората – имаме напредък. Има всички условия,  необходими материали и техника, за да продължим действията от тук нататък по плана, който сме направили. Надяваме се времето да не ни попречи, въпреки че при този развой ситуацията става по-сложна. 

Бъчварова каза още, че днес по обед в Хитрино ще пристигне главният прокурор Сотир Цацаров, от когото се очакват повече подробности за разследването на инцидента. По обед в селото ще дойде и премиерът Бойко Борисов с двамата шефове на Строителната камара, които тук на място ще определят как ще помогнат на хората за възстановяване на щетите и какъв план ще бъде направен за настаняването им евентуално, временно във фургони, а след това и до изграждането на новите им жилища. Бъчварова посочи, че достъпът до селото остава ограничен.

Министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски увери, че е осигурена необходимата транспортна логистика за днешните операции:

На съседна гара чакат 50-тонни кранове на "Железопътна инфраструктура". Аварийният екип е наличен. Това, което може да бъде изтеглено по железен път, ще бъде изтеглено. Допълнително имаме две плюс две 80-тонни гондоли тип лодки, които биха могли, при успешно стечение на обстоятелствата, от екипа на главен комисар Николов по изпразването на цистерните да бъдат натоварени на тези гондоли с наличните вече два 150-тонни крана. На стендбай очакваме още допълнително два крана, които биха могли да дойдат при необходимост.

10 от авариралите 12 цистерни на гара Хитрино вече са източени, но все още има теч на газ, каза началникът на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", главен комисар Николай Николов:

Все още има теч, правим всичко възможно да го ограничим този теч. Успеем ли да го ограничим, ще имаме добра новина. ...Да, не първа, втора, трета, в момента са 12. И 12-те, сами по себе си, представляват опасност. Това днес ще работим.

Комисар Николов уточни, че два крана остават в очакване да бъдат позиционирани до железопътната линия, за да може, след изпразването на всички цистерни, те да бъдат изтеглени извън населеното място. Той предупреди, че вятърът създава проблеми, предвид планираната днес работа с кранове.

Изтичането на газ от цистерните е само в района на гара Хитрино, изпаренията не достигат до съседните населени места, уточни директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен Евелина Шишманова. По думите ѝ показателите на въглеродния оксид, азотния оксид, азотните диоксиди, серните диоксиди и фините прахови частици са 70-80 пъти под нормата:

В момента няма никакви токсични, никакви вредни вещества в атмосферния въздух и никаква опасност за населението. В момента 8,6 м/сек е вятърът, като има и пориви до 10,5 – това е замерила нашата станция, което за евентуално някакво обгазяване е добре, защото ще се получи по-бързо разсейване.

Собственикът на русенска строителна фирма обеща, че ще построи отново една от разрушените 26 къщи със собствени средства. След отмяната на ограничителните мерки, той ще дойде в селото, за да огледа терена. Късно снощи пък от Ротари клуб – Шумен са взели решение да осигурят за три дни храна за всички 120 спасители, които работят денонощно в Хитрино. Българи в Лондон също решиха да събират дарения за пострадалите в Хитрино. Рано тази сутрин колегата ни от централата на Радио България в Лондон – Тюркян Али съобщи, че днес ще разговаря с кмета на пострадалото село – Нуридин Басри, за да реши той, под каква форма да бъде помощта.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!