Двама от машинистите на дерайлиралия влак в Хитрино са задържани

Снимка: БГНЕС

Готови са важни експертизи около инцидента с влаковата композиция на гара Хитрино. Двамата машинисти на катастрофиралия товарен влак в шуменското село Хитрино умишлено са извършили нарушение - навлезли са в гарата със скорост 78 километра в час - почти два пъти по-висока от разрешената 40 километра в час. Това обяви прокуратурата. Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков са задържани за 72 часа.

При съзнание заправилата на движение, при професионалния опит, с който разполагат тези лица и при работеща сигнализация, да се движиш с двойно по-висока скорост е умишлено нарушаване на правилата за движение, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Хората в Хитрино от години са знаели, че влаковите композиции на "Булмаркет" минават с превишена скорост, заяви за "Хоризонт" кметът Нуредин Басри: Това ще излезе причината. Този влакспециално, с тези емблеми на цистерните минава с много висока скорост. Хората и преди говореха, че това все някога ще стане.

Нуредин Басри каза още, че през годините не е подавал сигнал: Не съм подавал, на какво основание? Само на едно говорене няма как да го направя. Би трябвало това да го направи ръководството на БДЖ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!