Меглена Кунева обяви, че няма да се кандидатира за депутат в 44-тото Народно събрание

Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева обяви, че няма да се кандидатира за депутат за 44-тото Народно събрание и ще даде път на утвърдени млади имена от движението. 

Меглена Кунева все пак подчерта, че остава в политиката и в политическия съвет на Реформаторския блок. Тя обаче беше категорична, че решението ѝ да не се включва в листите не е заради призива на председателя на "Нова Република" Радан Кънев към лидерите на РБ да се откажат от депутатските места:

Особено когато пък те се повтарят и от тях не следва нищо, аз предпочитам да действам, а пък нека всеки да си направи изводите, но ако той последва и се оттегли например, добре. Това ще е негово решение.

Кунева коментира и проблема с финансирането на образователни програми с европари. Тя обяви, че като образователен министър лично е спирала два проекта и е сезирала за тях МВР и ДАНС:

Ако не бях направила това, ако бях платила грешни пари, тоест Европейската комисия беше платила грешни пари, както ме съветваха някои да си затворя очите за тези нарушения, тогава щеше да има спрени пари. Сега няма - каза бившият образователен министър Меглена Кунева

Европейската комисия ще наложи на страната ни финансова корекция заради проблемите, установени при одита на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Санкцията не застрашава плащанията по вече започнатите проекти, включително на европейските стипендии за студенти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!