Дейвид Фрийдман обяви, че е скептичен за създаването на палестинска държава

Дейвид Фрийдман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращи скандираха по време на изслушването на предложения за посланик на САЩ в Израел Дейвид Фрийдман. Той отговаря на въпроси на сенатори в комисията по международни отношения. Докато той правеше своето изложение, няколко пъти граждани в залата го прекъснаха. Един от тях каза, че Фрийдмън е не е квалифициран за поста, защото финансира незаконните заселвания на Западния бряг. От своя страна на въпрос на сенатори предложеният от президента Доналд Тръмп коментира, че e скептичен по въпроса за независима палестинска държава заради отказа на палестинците да признаят Израел като еврейска държава.

Очакваше се изслушването да създаде напрежение в залата на сенатската комисия по международни отношения, особено след като Доналд Тръмп загатна значителна промяна в следваната дълги години стратегия на Вашингтон за мир в Близкия изток. По време на гостуването на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху вчера Тръмп отбеляза:

Разглеждам възможността за решение, което да включва както една държава, така и две държави. Харесва ми това, което се харесва и на двете страни. Ще съм много доволен от решение, което се харесва и на двете страни. Мога да приема което и да е. Дълго време смятах, че решението с две държави изглежда по-лесно изпълнимо. Ако и палестинците, и израелците са доволни, аз също ще съм доволен от това, което те харесват най-много.

Изказването е в контраст с позиция, която Белия Дом защитава от 2002 г. насам, а именно - независима палестинска държава, която съществува до Израел. Зад подобна идея застават и редица страни по света. Миналия месец в Париж над 70 държави, включително и САЩ подписаха документ, чрез който се ангажират да следват пътя към две държави.

Сега думите на Тръмп може би показват, че няма консенсус в администрацията му. Но избора му за посланик в Израел накланя везните към политика критикувана и от ляво, и от дясно.

Дейвид Фридман е пламенен поддръжник на израелското заселване и силен опонент на палестинската държава. Изборът му ще затрудни преговорите с палестинците.

Не на последно място, Фрийдман подкрепя преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим - стъпка, която породи страхове за допълнителни епизоди на насилие. Палестинците приемат, че източната част на Йерусалим ще бъде столица на независимата им държава, но израелците са на мнение, че целият град е тяхна столица.

Междувременно ново допитване сред над 1 200 души, финансирано от ЕС, показва спадаща подкрепа за създаването на независима палестинска държава. Според проучването 55 процента от израелците и 44 процента от палестинците одобряват решението с две държави. В сравнение с юни миналата година подкрепата е била съответно 59 и 51 процента. 24 процента от израелците и една трета от палестинците са за една държава с две нации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!