Решението за отпадане на статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват беше отменено

| обновено на 31.03.17 в 21:20
Изглед от Копривщица
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание Общинският съвет в Копривщица отмени решението си за отпадане на статута на града като архитектурно-исторически резерват.

10 от общо 11 души гласуваха за отмяна на решението, а председателят на Общинския съвет Рашко Христов се въздържа, но за пореден път посочи, че никакви решения за промяна на централната градска част на архитектурните ансамбли и паметници на културата, които са забележителности на града. 

Заседанието, което премина при изключително висок обществен интерес в oбщината в Копривщица, беше свикано след като със заповед управителят на София област София Торолова определи като незаконосъобразно решението на общинския съвет от 17-и март и го върна за ново разглеждане. 

Христов обясни, че държавата не се грижи за паметниците на културата и Копривщица може да разчита само на туризма. От министертсвото на културата бяха категорични, че решението на Общинския съвет няма правна стойност. Местният бизнесмен Радослав Йовков има и сериозни реститутски намерения, като  беше категоричен, че не е против отмяната на статута на града, но предложеният нов устройствен план не му разрешава да строи обекти на местна територия. 

Единствената идея, която те са имали, са били свързани с това да се даде възможност да се развива малък и среден бизнес, както и  да има зони, в които да се развиват малки предприятия - преработвателни и земеделски. По време на заседанието мнението си изказваха и много от жителите на града, които споделиха, че  искат държавата да се намеси, както и да бъдат наблюдавани 40-е архитектурни резервата в България. Според хората проблемите в тях са много - заетост на младите, самите архитектурните сгради, които се рушат и възможността подобни селища да се развиват по модерен начин. По време на срещата не се стигна до разглеждането на точката за обсъждане на устройствения план, след като общинските съветници го отложиха за следващото заседание. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!