Очаква се КЕВР да приеме окончателно решение за повишаване на цените на парното и на тока

Протест пред сградата на КЕВР

| обновено на 07.04.17 в 11:47
Снимка: Колаж: Георги Корнейков, БНР

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква да приеме окончателно решение за повишаване на цените на парното и на тока. Вече стана ясно, че от 1-ви април природният газ поскъпва с 30%. Топлофикационните дружества изказаха своите становища на миналото заседание на енергийния регулатор.

Пред сградата на КЕВР се провежда и граждански протест срещу предложеното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на "Топлофикация" - София, както и повишаването цената на водата с 18% от 1-ви април. Протестиращите блокираха булевард "Дондуков". Сградата на КЕВР е оградена с метални заграждения, а при влизане членовете на регулаторния орган бяха освиркани от протестиращите със скандирания "Оставка" и "Мафия". Протестиращите настояват за промени в Закона за енергетиката.

Гражданските организации ще се обърнем към президента Радев с искане този закон, по който господата, заемащи неправомерно и нелегитимно обществената сграда тук пред нас, да я освободят и да подсети новоизбраните депутати, че трябва да приведат своите решения в съответствие с конституцията на Република България и европейското право.

Само искам да кажа следното - в скандинавските страни, в Дания, в Чехия пенсионните фондове се облагодетелстват от енергетиката и техните пенсионери затова се чувстват добре, а ние допускаме чешки енергиен гигант да източва нашите парични средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!