Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради американските удари срещу Сирия

| обновено на 07.04.17 в 21:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия нарече "агресия" ракетните удари на Съединените щати срещу Сирия. И обвини Вашингтон, че помага за укрепването на тероризма.

Руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков заяви пред Съвета за сигурност, че администрацията на президента Доналд Тръмп саботира мирните преговори между режима и опозицията.

Работата на Организацията за забрана на химическото оръжие в Сирия не е допборъвестна и данните, на които се позававате за ударите не струват и пукната пара
, обърна се Сафронков към председателстващата извънредното заседание Ники Хейли. Посланикът на Съединените щати отвърна, че Вашингтон е готов да направи още неща в Сирия, но изрази надежда това да не се налага.

По настояване на Русия за 18:30 часа българско време в Ню Йорк е насрочено извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Поводът са снощните американски ракетни удари срещу Сирия.


Съединените щати нанесоха около 3,40 ч тази сутрин ракетен удар срещу база на сирийските военновъздушни сили, от която твърдят, че е рижемът в Дамаск е извършил тази седмица химическа атака срещу цивилни в провинция Идлиб. 59 крилати ракети "Томахоук" са били изстреляни срещу военновъздушната база "Шайрат" в сирийската провинция Хомс. Това стана броени часове след като президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че смъртта на поне 86 души от бойно отровно вещество в селището Хан Шейхун, провинция Идлиб, е променило коренно отношението му към сирийския президент Башар Асад.

Тази вечер заповядах военен удар срещу летището в Сирия, откъдето е била предприета химическата атака. От жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати е да се предотвратява и възпира разпространението на химически оръжия. Няма никакъв спор, че Сирия използва такива забранени оръжия, наруши задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия и пренебрегна резолюциите на Съвета за сигурност,
 заяви американският държавен глава.

Руският генерален щаб съобщи за поне четирима убити в базата "Шайрат". А според сирийската агенция САНА, в две съседни села са загинали деветима цивилни, включително четири деца.

Москва квалифицира действията на администрацията на американският президент като "агресия срещу суверена държава". Говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков заяви, че американските удари са планирани "дълго преди трагедията в Идлиб". Според него, само 23 от 59-те ракети "Томахок" са поразили "Шайрат":
В резултат на ударите е унищожен склад, учебен корпус, столова, 6 самолета МиГ-23 в ремонтните хангари и радиолокационна станция. Не са повредени пистата, полосите за рулиране и намиралите се на стоянките самолети. Двама сирийски военнослужещи са обявени за безследно изчезнали, четирима са загинали, а шестима са полумчили изгаряния при гасенето на пожарите.

В продължаващото тази вечер откритото заседание на Съвета за сигурност на ООН. Председателстващата - посланикът на Съединените щати Ники Хейли, заяви, че светът трябва да види кой защитава зверствата на сирийския режим.

Русия е категорична, че при сирийската бомбардировка в Идлиб е поразен бунтовнически склад с химически оръжия. Външният министър Сергей Лавров заяви, че Вашингтон дори не се е опитал да представи някакви доказателства срещу Дамаск, както направи през 2003-а година срещу Ирак на Саддам Хюсеин, въпреки че те се оказаха неверни:
Аз, разбира се, съм обезпокоен, че всичко това нанася допълнителна вреда на и без това обтегнатите вече отношения между Русия и Съединените щати. Но се надявам, че резултатът от тези провокации няма да е необратим.

Съединените щати получиха безусловна подкрепа от съюзниците си в НАТО и от Европейския съюз. А турският президент Реджеп Ердоган настоя за още действия за защита на сирийския народ от Башар Асад.

От канцеларията на сирийския президент обвиниха Доналд Тръмп в, цитирам: "глупост, безотговорност, политическа и военна слепота", край на цитата

Тръмп беше остро разкритикуван от френската националистка Марин льо Пен, която наскоро беше приета топло в Кремъл, а преди това не криеше, че се надява победата на милиардера на миналогодишните президентски избори да й помогне да спечели тези във Франция този и идния месец. Малко съм изненадана, защото Тръмп многократно е заявявал, че няма да е световен полицай, заяви Льо Пен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!