Столтенберг и Мей обсъдиха финансирането на НАТО и борбата с тероризма

Йенс Столтенберг и Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна в Лондон с британския премиер Тереза Мей. Сред основните обсъдени въпроси бяха финансирането на НАТО и борбата срещу тероризма, в частност увеличаване на военото присъствие в Афганистан.

Посещението на Йенс Столтенберг в Лондон е в рамките на подготовката на срещата на лидерите на страните-членки на НАТО в Брюксел на 25-и май. След разтговорите с Тереза Мей на "Даунинг стрийт" Йенс Столтенберг заяви, че е имал много добра и продуктивна среща. Той изтъкна, че Великобритания е пример, когато става дума за отпусканите средства със заделяните от нея 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбраната, както и за финансирането на мисии и операции на НАТО.

Великобритания е начело на многонационалните бойни сили в Естония. Предвожда нашите обединени сили за бързо реагиране, като също осигурява самолети за наблюдателните мисии в района на Черно море. На срещата в края на май ще обсъдим как НАТО може да продължи да увеличава инвестициите в колективната отбрана, посочи генералният секретар на Алианса.

Йенс Столтенберг изтъкна, че друг изключително важен въпрос е засилването на борбата срещу тероризма. Той допълни, че е получено запитване от военните власти в НАТО за увеличаване на военното присъствие в Афганистан, така че да се избегне вероятността страната отново да стане рай за международния тероризъм. Столтенберг обаче поясни, че не става дума за преки военни действия, а за обучение, подготовка и експертни съвети към местните сили в борбата с тероризма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!