Двойно увеличаване на пожарите на територията на Пазарджишка област през последните две години

Снимка: БГНЕС

Има тенденция за двойно увеличаване на пожарите на територията на Пазарджишка област през последните две години, съобщават от Регионалната противопожарна служба. Основната причина за тях е човешкaта дейност.

Само в община Пазарджик пожарите през миналата година са 598 срещу 230 през 2015. Втори в негативния списък е община Септември с регистрирани 161 пожара. Двоен скок се отбелязва и в останалите общини, като изключение правят единствено Сърница, Ракитово, Батак и Брацигово. Пожарите в горския фонд на региона също бележат ръст. През миналата година са унищожени над 2 хил. декара иглолистна и широколистна гора. Основните причини са човешката небрежност, най-вече от хора, които събират гъби и билки в горите, като обособяват битаци до временно пребиваване. Продължават и умишлените пожари на сухи треви от пастирите, за да осигурят зелена паша за животните си.

Кметовете на населените места се задължават да проконтролират наличието на обезопасените граници между земеделския и горския фонд. Противопожарни екипи ще извършват инструкции на място, за да се ограничат пожарите през този летен сезон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!