Най-малко 30 души са загинали при пожара в Лондон

| обновено на 16.06.17 в 18:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

30 жертви, 24 ранени, 12 от които в критично състояние, десетки с неясна съдба – това е засега равносметката от опустошителния пожар в жилищен блок в западен Лондон. Недоволството сред гражданите расте, както към местната управа, така и към правителството като цяло. Вземат се спешни мерки за сигурността на всички подобни сгради във Великобритания.

Както казах и преди - винаги сме знаели, че броят на жертвите ще се увеличи. Към този момент знаем, че най-малко 30 души са загинали в резултат на пожара, каза Стюърт Кънди от лондонската полиция, когато обяви поредната печална статистика. Той поясни, че една от жертвите е от хората, постъпили в болници. Стюърт Кънди допълни, че няма никакви основания да се смята, че пожарът е бил умишлен. Въпреки неуморната работа на пожарникарите все още няма достъп до някои части на сградата. Другата лоша новина е, че не се смята да има повече оцелели. Някои от жертвите едва ли ще бъдат идентифицирани.

Сериозни критики бяха отправени към местната община след съобщенията, че облицовъчния материал не отговаря на противопожарните разпоредби. Или както обобщи накратко бившата служителка на местната община Серафима Кенеди: Ако държавата не си гледа работата и регулациите не се спазват, то трагедиите са неизбежни.

Министърът на общините и местното самоуправление Саджид Джавид днес трудно намираше отговори на неудобните въпроси, като обеща правителствощо да направи всичко за да подобри сигурнота на жилищните блокове. Много критики отнесе лично премиерът Тереза Мей, след като вчера избегна среща с оцелели обитатели на "Гренфел тауър". Днес тя посети някои от ранените в болници. Британската кралица обаче не повтори нейната грешка. Елизабет Втора, придружена от внука й принц Уилям, разговаря с местни жители, както и с доброволци и пожарникари.

Мъката на лондончани обаче прераства открито в гняв. В 20.00 часа българско време пред Уестминстър е насрочен протест, като хиляди заявиха участие в него при обявяването му във Фейсбук. Стана ясно, че кметът на Лондон Садик Хан е изпратил писмо до премиера с искане за незабавни мерки по всички въпроси, свързани с трагедията в „Гренфел тауър“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!