Парламентът подкрепи единодушно договора за добросъседство с Македония

| обновено на 27.07.17 в 15:19
Снимка: БГНЕС

Проектът за декларация за договора за добросъседство с Македония бе гласуван единодушно в Народното събрание с гласовете на 206 народни представители. Всички парламентарни групи подкрепиха документа.

Обсъждането на проекта за декларация за Договора за добросъседство с Македония, който ще бъде подписан на 1-ви август, започна със скандал. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че ако министър-председателят не вземе участие в заседанието, БСП ще оттегли подписа си от декларацията:

Ако той откаже да дойде в българския парламент, декларирам, че оттеглям подписа си от името на парламентарната група "БСП за България" от декларацията и няма да участваме в нейното гласуване и виновен за това, за взривяването на крехкото ни съгласие ще е българският министър-председател заради неуважението към българския парламент, от който той поиска подкрепа.

Премиерът Бойко Борисов обясни:

По принцип аз знаех, че за утре ще е декларацията, така че в целия ми план за утрешния ден това беше първа точка, но господин Цветанов ми се обади. Мисля, че бързо дойдох. Апелирам парламентът да подкрепи с тази декларация нашето предложение. Би било добре да имаме мандат да подпишем този договор. Убеден съм, че всеки от вас разбира, че е по-добре да имаме една стабилна Република Македония, която да има перспектива, хората в тази държава да имат перспектива и за НАТО, и за Европейския съюз.





Народният представител от БСП Кристиян Вигенин заяви, че оценяват усилията и на двете правителства, но това не трябва да бъде причина за триумф. Вигенин настоя:

Искаме от вас конкретни действия, които да покажат, че гражданите на двете страни ще имат конкретни, преки ползи от този договор. Изявеното обръщане на нова страница в отношенията няма да бъде само добри намерения.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че всички Западни Балкани трябва да станат членове на ЕС и НАТО, и особено Македония. Той обясни защо подкрепя договора за добросъседство:

Историческата обремененост и емоционалната мотивираност пречи на добрите взаимоотношения, пречи на развитието на страните, пречи на добруването на народите. Затова винаги сме подкрепяли институциите. Подкрепяме днес и Вас, господин премиер, и Министерски съвет в тези усилия - взаимоотношенията ни да бъдат сложени на една прагматична основа, на яснота на целите и на общност на интересите.

Красимир Богданов от "Обединени патриоти" призова въпросът за миналото на двете държави да бъде оставен на историците. Той заяви, че трябва да спре и езикът на омразата и антибългаризмът:

Този договор поставя основата на нормализацията на отношенията, на ликвидиране на този леден период, в който почти нямахме никакви допирни точки с Република Македония и ще отвори пътя за възтържествуване на историческата истина.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи днешния ден като исторически:

Това е наистина исторически момент в българската нова политическа история и се радвам, че съм част от него. Дано не минат още 25 години, докато нещата истински се нормализират.

Премиерът  Бойко Борисов благодари за получената парламентарна подкрепа:

Единственото, което мога да кажа, е едно голямо "Благодаря", защото в тази напрегната ситуация това е едно голямо рамо и подкрепа за правителството.

Заради заседанието за договора между България и Македония, депутатите прекратиха засега изслушването на доклада за изразходването на средствата за НДК.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви ,че договорът е шанс за гражданите на Македония:

Отваря път към европейското им развитие. Техен избор е, разбира се, на техните политически елити, дали ще продължат да бъдат изолирани или ще дадат шанс на техните граждани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!