Парламентът избра единствения кандидат за шеф на НЗОК Камен Плочев

Даниела Димитрова става депутат от ГЕРБ на мястото на Живко Мартинов

| обновено на 28.07.17 в 12:46


Парламентът избра за управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ единствения кандидат за поста проф. Камен Плочев. Само с един глас въздържал се, 205-има депутати подкрепиха предложената от управляващата коалиция кандидатура за нов шеф на НЗОК. Той беше предложен от управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти, след като досегашният управител на НЗОК Глинка Комитов прекрати мандата си по лични причини миналия месец.

Всички политически сили се произнесоха положително за кандидатурата на проф. Камен Плочев. От БСП обаче се поинтересуваха как един учен ще се справи със задачата да се занимава с финансите на НЗОК. Поинтересуваха се и дали ще може да отстои на натиска. От БСП припомниха, че Камен Плочев ще изкара мандата на предшественика си до 2020-та година. От ГЕРБ казаха, че новият директор на НЗОК поема тежка отговорност за нея. От ДПС призоваха новия директор да каже истината за финансовото състояние. ДПС отбелязаха, че трябва да има поощряване на профилактиката и преодоляване на разликите в достъпа до здравеопазване. Обединените патриоти пък настояха първото, което да бъде направено, да се изплатят надлимитните дейности на болниците.

Проф. Камен Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването като досега беше началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

След избирането му проф. Плочев каза, че никога не би подписал нищо незаконно и уточни, че ако има проблем, ще се допитва до депутатите и ще се съобразява с решенията на Надзорния съвет:

Никога не бих подписал нещо незаконно. Ще откажа и ако това предизвиква политически или административни сътресения, съответно ще си подам оставката по един достоен начин, без да създавам излишни коментари и напрежение в обществото. За мен ще е огромна чест, ако бъда лекар, на който депутатите вярват.

В кулоарите на парламента новоизбраният управител на Здравната каса коментира, че използването на генерични лекарства ще продължи, защото това е начин повече пациенти да получат медикаменти на социална цена:

Максимално много хора да ползват лекарства по джоба им при този обем на финансиране. Това е. Хората искат едно - да си получават редовно и достъпно лекарствата. Това е начинът при тези пари. Ако парите станат не 3 милиарда, а 12 милиарда, всичко ще бъде тогава патентовано.

В началото на днешното заседание парламентът гласува Даниела Димитрова става депутат от ГЕРБ на мястото на напусналия заради т.нар. "суджук гейт" Живко Мартинов. Тя положи клетва в началото на последното за сезона пленарно заседание. Пет обвинения повдигна прокуратурата на Мартинов. Сред тях са за изнудване, принуда и опит за укривателство.

Депутатите трябва да изберат и председател и заместник-председатели на Комисията за защита от дискриминация. За ръководния пост е предложена Ана Джумалиева, която и до момента изпълнява тази длъжност.

По време на парламентарния контрол на депутатски въпроси ще отговаря министърът на финансите Владислав Горанов. Питанията са свързани със задълженията на националния въздушен превозвач "България Ер" към държавния бюджет.