Независим антикорупционен орган ще следи за конфликт на интереси по високите етажи на властта

Снимка: Ани Петрова, БНР

Единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и за конфликт на интереси на лицата, заемащи висши публични длъжности. Това предвижда антикорупционният закон, представен днес в Министерството на правосъдието от заместник-министър Евгени Стоянов.

Целта на законопроекта е да противодейства на корупцията по високите етажи на властта и превенция на корупционните практики.

Съставът на новата комисия ще бъде от петима души, като председателят ще се избира от Народното събрание с мандат от шест години. Новата комисия ще използва и специални разузнавателни средства, но в рамките на закона, увери заместник-министър Стоянов.

Ролята на Комисията така, както е заложена като идея, е да се опита да предотврати извършването на тежко корупционно престъпление, ако ѝ бъде позволено от компетентния съд. Съответно тази проверка на тази специализирана дирекция може да се извършва по три начина - може да се прекрати проверката, може да бъде сезирана прокуратурата или може да се образува производство по установяване и отнемане на незаконно придобито имущество.

С мотива, че се залага на по-висока ефикасност, Стоянов обясни и идеята - сред правомощията на новия орган да се прилагат и специални разузнавателни средства:

Идеята ни е да може това нещо да се използва за предотвратяване на предстоящо тежко корупционно престъпление. Когато има престъпление и е образувано досъдебно производство, прокуратурата може да иска съдействие от тази дирекция.

Ако предложението на Министерски съвет бъде прието от парламента, се предвижда всеки с висш държавен пост, в чиято декларация за имущество има несъответствие за над 5000 лева, да бъде предаван на данъчните. При по-голямо разминаване ще се прави и 10-годишна проверка. Може да се стигне и до конфискация. Общински съветници, главни архитекти, директори на болници, ректори на университети, вече ще подават имотни декларации. Предвижда се най-малко 30 на сто от стойността на отнетото в полза на държавата имущество да се използва за социални цели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!