Близо 4000 декара гори изгоряха в 16 пожара за три дни

14 от тях се дължат на човешка непредпазливост или безотговорно отношение

Снимка: БГНЕС

Само за последните три дни в страната са избухнали 16 горски пожара, при които са изгорели близо 4000 дка гори. Човешката небрежност продължава да бъде основна причина за пожарите, съобщават от Агенцията по горите и припомнят, че глобата за палене на огън в гората е 1000 лева.

Всяко невнимателно действие като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на празни стъклени опаковки, които действат като лупа, както и искри от двигателя, може да предизвика запалване, което да прерасне в пожар, припомнят горските. Така за последните три дни пожарите нараснаха от 251 на 277, а засегнатата площ достигна 18 000 дка. Горите, които са напълно унищожени, са над 1700 дка, а преките щети възлизат на около 500 000 лева.

Само два от всички пожари са възникнали от мълнии. Всички други са от непредпазливост или безотговорно отношение. Глобата за палене на огън на по-малко от 100 м от гората е 1000 лева, а в случай че деянието се определи като престъпление – извършителят е заплашен от 8 години затвор, предупреждават горските.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!