Меркел защити решението си да отвори границите за бежанци

| обновено на 21.08.17 в 18:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанската политика на правителството остава основна тема в предизборната кампания в Германия. Канцлерът Ангела Меркел защити решението си от 2015 година да отвори границите за над един милион бежанци. А министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер за първи път се дистанцира от искането си за въвеждането на лимит за броя на мигрантите в Германия.

Продължавам да мисля, че решението ми беше правилно, каза Ангела Меркел в предизборно телевизионно интервю. В отговор на зрителски въпрос тя заяви, че нейното правителство е предприело множество стъпки, за да гарантира, че кризата няма да се повтори. Нещо повече – сред пристигналите в Германия мигранти се оказа и атентаторът от Берлин. Службите са определили близо 600 от тях като потенциални терористи. Разширихме щата във всички подразделения на полицията, защото тези хора трябва да бъдат следени 24 часа в денонощието, обясни Меркел, а увеличените разходи за сметка на данъкоплатците водят до растящо недоволство.

Напливът от почти един милион бежанци в Германия предизвика остри критики срещу Меркел включително от консервативните ѝ съюзници в Бавария. Месец преди парламентарните избори в Германия министър-председателят в Мюнхен Хорст Зеехофер заяви за първи път официално, че ограничаването на броя на бежанците, които търсят закрила във Федералната република, няма да бъде условие за сключване на коалиционно споразумение с неговия Християнсоциален съюз. Неговото искане за ограничаване броя на мигрантите бе на път трайно да го скара с християндемократите на Меркел. Броят на мигрантите значително спадна, а политиката на правителството в Берлин се промени и ние сме доволни от това. И по всичко личи, че тази година изобщо няма да се доближим до предложения от нас лимит от 200 хиляди годишно, коментира Зеехофер. Според него тази година под 100 хиляди са потърсили закрила в Германия, в сравнение с над 500 хиляди преди година.

На фона на поредните терористични атаки в Европа Зеехофер се обяви за разширяване на информационния обмен между службите за сигурност в ЕС. Никой не може да обещае абсолютната сигурност, но информацията на тайните служби в ЕС не е национална собственост, подчерта той.
Консерваторите от ХДС/ХСС водят убедително в допитванията преди изборите на 24 септември с 39 процента подкрепа срещу 24 процента за Социалдемократическата партия на Мартин Шулц

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!