Белград връща хората си в посолството в Скопие

| обновено на 24.08.17 в 09:31
Снимка: БГНЕС

Персоналът на сръбското посолство се връща в Скопие, съобщи външното министерство в Белград. Служителите бяха изтеглени за консултации в Сърбия. Посланикът ще се върне в македонската столица на 31-ви август. Решението е взето след телефонен разговор на външните министри Ивица Дачич и Никола Димитров. Европейският съюз приветства конструктивния подход при решаването на двустранните проблеми.

Според сръбския президент Александър Вучич причината за оттеглянето на дипломатите е разузнавателна офанзива срещу сръбските институции. Спорът между двете съседки ще бъде разискван на консултации между двамата първи дипломати утре в Ниш, съобщи Танюг. 

Напрежението нарасна преди месеци, когато сръбският представител на спецслужбите в посолството в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-и април. След това той напусна страната, а сръбският посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. 
Секретен доклад на македонските тайни служби разкри през юни, че Македония е била обект на масирана пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие с участието на скандалния дипломат Горан Живайлевич.

Последва изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич миналия месец в Атина, че признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на Белград е било грешка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!