Мирослав Ненков: Финансирането на инвитро процедурите няма да бъде лимитирано

Занапред държавата ще финансира 4 опита


Двойките с репродуктивни проблеми ще могат да кандидатстват за четвърта инвитро процедура още преди края на тази година, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Вече стана ясно, че занапред държавата ще финансира 4 опита, вместо досегашните три.

Финансирането на четвъртия инвитро опит няма да е проблем, е уверил министърът на финансите Владислав Горанов. Ненков опроверга критиките в общественото пространство, че през май правителството е обявило отпадане на ограниченията, свързани с предоставяне на средства за определен брой процедури, а вчера ги е редуцирало до четири. Според заместник-министъра до объркването се е стигнало заради желанието на някои медии да привлекат аудитория с гръмки заглавия:

Няма да бъде лимитирано финансирането. Ако сме следили внимателно изявите на премиер-министъра, навсякъде той говори само за финансиране, не за брой опити.

Не може да има безброй опити. Не е медицински издържано, не е биологически издържано и не е човешко.

За инвитро опит двойките занапред ще чакат не една година, както е сега, а три месеца, допълни Ненков. Ще се използва и много по-сигурен показател, който да дава информация какъв е шансът на една двойка да има дете.