Джулиън Асандж обвини Доналд Тръмп за кризата със Северна Корея

Джулиън Асандж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Северна Корея да разработи водородна бомба е резултат от недалновидната американска дипломация под ръководството на президента Доналд Тръмп. Това обяви в "Туитър" основателят на "Уикилийкс" Джулиън Асандж. Според него опитът с водородната бомба, която е пет пъти по-мощна от тази, използвана от американците в Нагасаки през август 1945 г., е акт на самозащита.

Асандж, който все още се укрива в еквадорското посолство в Лондон, твърди, че трудолюбивите, интелигентни и дисциплинирани севернокорейци просто отвръщат на заплахите на американското правителство. Освен това Асандж твърди, че американската агресия ще принуди Китай да обърне още по-голямо внимание на военната си индустрия, като пряко обвини администрацията на Тръмп във водене на така наречената прокси война – т.е. международен конфликт между две държави, които се опитват да постигнат собствените си цели с помощта на военни действия на територията на трета държава.

По повод на заплахите на Тръмп да прекрати търговските отношения със страните, които правят бизнес със Северна Корея, основателят на "Уикилийкс" предрече, че американският президент ще бъде изхвърлен от канцеларията си, ако Вашингтон реши да прекрати търговските си отношения с Пекин заради това, че Китай е основен търговски партньор на Северна Корея. 90 процента от търговията на Северна Корея е с Китай, но ако Тръмп реши да блокира американско-китайските търговски връзки, които възлизат на 650 милиарда долара, той ще бъде отстранен незабавно, коментира Джулиън Асандж в "Туитър".

Междувременно кореспондентът на Би Би Си по въпроси на сигурността Франк Гарднър изрази мнение, че Китай е единствената страна, която би могла да направи нещо за намаляване на напрежението, като се опита да върне Ким Чен-ун на масата за преговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!