Националният координатор на британската полиция за борба с тероризма Нийл Басу:

Нивото на заплаха от терористични нападения в Обединеното кралство ще остане сериозно поне още пет години

Снимка: Атина Димитрова

Националният координатор на британската полиция за борба с тероризма Нийл Басу предупреди, че нивото на заплаха от терористични нападения в Обединеното кралство ще остане сериозно поне още пет години.

Нийл Басу предупреди, че изолираните общества и неурегулираният процес на създаване на училища във Великобритания са благоприятна почва за екстремизма. В момента текат около 600 разследвания, свързани с тероризъм. Басу изтъкна, че това лято ще остане в историята с четирите терористични нападения в Лондон и в Манчестър. Нивото на заплаха от тероризъм е сериозно от октомври 2014-а година, като за кратък период след нападението в Манчестър бе повишено на критично. Според националния координатор нивото едва ли ще се промени преди 2022-ра година, когато той трябва да се пенсионира.

Нийл Басу призова за отделяне на повече ресурси към правителствената антитерористична превантивна схема, която, по думите му, е най-важният елемент в стратегията в борбата с тероризма. Схемата цели подкрепа за хората, които са изложени на най-голям риск от присъединяване към екстремистки групировки, и е насочена към училищата, религиозни организации, затворите и различни общности, където хората лесно могат да се радикализират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!