Лондон остава най-атрактивният финансов център в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лондон продължава да бъде най-атрактивният   финансов център в света, увеличавайки преднината си пред Ню Йорк въпреки задаващото се излизане на Великобритаиня от Европейския съюз, показва ново проучване. Икономически експерти обаче предупредиха, че все още има голяма неяснота около Брекзит, която може рязко да промени ситуацията.

Брекзит накара някои политици и икономисти да прогнозират, че Лондон ще загуби водещия си статут на финансов център, но поне засега няма признаци това да се случи. Съгласно индекса на финансовата консултантска компания "Z/Yen" Лондон е начело като глобален финансов център, следван от Ню Йорк, Хонконг и Сингапур. Индексът за общо 92 финансови центъра се определя на базата на фактори като инфраструктура и достъп до високо квалифициран персонал. Ню Йорк изостава с 24 пункта от британската столица и това е най-голямата разлика между тях от 2007 г., откогато се води подобна статистика.

Като основна причина за лошото представяне на Ню Йорк се изтъкват действията на президента Доналд Тръмп, който се оттегли от планираното Транстихоокеанско споразумение и следва по-изолационистка икономическа политика.

Най-мощната британска финансова лобистка групировка "TheCityUK" обаче предупреди Лондонското сити да не изпада в самодоволство, като призова властите за яснота по договореностите около преходния период при напускането на Европейския съюз, който трябва да настъпи през април 2019 г., когато Великобритания официално би трябвало да е напуснала организацията. От "TheCityUK" заявиха, че много фирми вече са започнали да активират плановете си за извънредни ситуации, а други несъмнено ще ги последват, ако условията по напускането на Европейския съюз не станат ясни възможно най-скоро и най-късно до края на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!