Британските депутати одобриха законопроекта за отмяна на европейското законодателство в страната

| обновено на 12.09.17 в 11:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко след полунощ британските депутати в Камарата на общините гласуваха на второ четене Законопроекта за отмяна на европейското законодателство. Въпреки че Тереза Мей спечели този вот очакванията са, че ще бъдат внесени редица поправки на по-късен етап, преди законопроектът да се превърне в закон.

Законопроектът бе гласуван благодарение на бунта в редиците на основната опозиционна Лейбъристка партия, тъй като не всички нейни депутати се съобразиха с инструкциите на лидера Джеръми Корбин да гласуват "против". Седем депутати гласуваха "за", а други 8 се въздържаха. За разлика от тях, въпреки изявленията на някои консервативни депутати, че не харесват законопроекта в този вид, всички те и техните съюзници от северноирландската Демократична юнионистка партия подкрепиха законопроекта. Основният аргумент на подкрепилите законопроекта лейбъристки депутати бе, че избирателите в техните райони са гласували за Брекзит и те не могат да подминат техния вот.

Снощното гласуване далеч не означава, че законопроектът ще се превърне в закон. Сега той ще бъде обсъждан щателно параграф по параграф в съответните комисии, което позволява да бъдат внасяни поправки, след което ще бъде разглеждан на трето четене. Предстои разглеждането му и в Камарата на лордовете, където съпротивата срещу законпроекта може да се окаже по-сериозна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!