Експлозията в метрото на Лондон е терористичен акт според властите

22 души са ранени при взрива

| обновено на 15.09.17 в 17:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

22 души са ранени при взрива във вагон на лондонското метро на станция „Парсънс Грийн“ в югозападен Лондон. Няма опасност за живота им, повечето са с обгаряния по лицето. Някои от хората са ранени в резултат на настъпилата паника и последвалото блъскане при излизане от метростанцията.

Британските власти са установили самоличността на заподозрения за поставянето на самоделното взривно устройство, което избухна в метрото на Лондон тази сутрин, съобщи Скай Нюз.

Взривното устройство е имало таймер, съобщи Би Би Си. Скотланд ярд разглежда инцидента като терористичен акт. Командващият Отдела за борба с тероризма Марк Роули заяви на кратка пресконференция, че самоделно взривно устройство е причинило експлозията в лондонското метро:

Тази сутрин в 8.20 часа експлозия е избухнала на територията на метростанция „Парсънс Грийн“ в едно от влакчетата. Става дума за взрив при детонацията на самоделно взривно устройство.

Премиерът Тереза Мей, която свика спешно комитета за справяне с кризисни ситуация, заяви, че не очаква повишаване на нивото от заплаха от тероризъм, което в момента е "сериозно", но ще има засилено полицейско присъствие. 
Моите мисли са с ранените на "Парсънс Грийн" и със служителите на спешните служби, които отново реагираха бързо и смело на предполагаемия терористичен инцидент, се казва в изявлението на Мей.

Информацията от официални източници все още е оскъдна, но това, което се знае, най-вече на базата на сведенията на очевидци е, че във вагон на метрото на спирката „Парсънс Грийн“ е експлодирала голяма бяла пластмасова кутия, каквато обикновено се използва за боя. Кутията е била в торба от супермаркет.

Станцията е затворена, спряно е движението на влаковете по засегнатата отсечка от „Дистрикт лайн“, известна още като „Зелената линия“.

Министърът на външните работи Борис Джонсън заяви, че не трябва да се бърза със спекулациите и призова за спокойствие. 

Същевременно мъж с нож е арестуван близо до железопътната гара в британския град Бирмингам, съобщи Ройтерс, като се позова на местно издание. Засега не са ясни намеренията на мъжа, нито конкретната причина за ареста.

Посолството ни в Лондон е отправило запитване към местните власти дали има пострадали български граждани. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да направят това на дежурните телефони на посолството в Лондон: + 442075813144 и + 442075849400.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!