18-годишен мъж е арестуван във връзка с атентата в метрото в Лондон

| обновено на 16.09.17 в 18:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В ход е голяма операция на британската полиция, която претърсва къща в югозападния лондонски квартал "Санбъри" във връзка с терористичното нападение в петък в лондонското метро, при което бяха ранени 30 души. По-рано бе арестуван 18-годишен младеж в графство Кент.

Въоръжена полиция еваукира около 200 жителите на югозападния лондонски квартал "Санбъри", където претърсва къща. Еваукираните са настанени в местен ръгби клуб. Преди това полицята арестува 18-годишен младеж в Доувър, графство Кент. Според някои непотвърдени съобщения, той е човекът оставил взривното устройство във вагона на метростанция "Парсънс Грийн". Засега няма други арестувани.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд заяви след среща на комитета за извънредни ситуации "Кобра", че е взето решение нивото на заплаха от терористични нападения да остане критично. Тя допълни, че е още рано да се каже дали хората, които стоят зад нападението, са познати на властите и че операцията продължава. По отношение на взривното устройство Ръд изтъкна, че е истински късмет, че не са нанесени по-големи поражения.

По последни данни 30 души са били ранени при вчерашното нападение на метростанцията "Парсънс Грийн" в югозападен Лондон. Само трима от тях обаче продължават да са в болница, останалите вече са изписани.

Преценката на експертите сапьори е, че самоделната бомба не е успяла да се взриви както трябва. Те заявиха, че взривното устройсто в лондонското метро по принцип е по-мощно от това използвано в "Манчестър Арина" и ако е било детонирано, както трябва, всички във вагона са щели да загинат. Предполага се, че използваното вещество е триацетон трипероксид, известно още като "Майката на Сатаната", използвано по време на атентатите в Лондон през 2005 г и наскоро в Барселона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!