Жители на панагюрски села блокираха за кратко пътя Пазарджик-Панагюрище заради липсата на вода

Втора седмица седем населени места около Панагюрище са без вода заради авария

| обновено на 23.09.17 в 15:10

Жителите на панагюрското село Попинци и още 6 села излязоха на протест, защото нямат вода втора седмица и това ще продължи до 10 октомври. За кратко протестиращите затвориха главния път Пазарджик-Панагюрище. 
В община Панагюрище до 10-ти октомври е обявено бедствено положение заради авария на главния водопровод. От общината са осигурили водоноски и минерална вода, но количествата са недостатъчни. В момента се извършват ремонтни дейности на водопровода, но възстановяването на съоръжението ще отнеме време, твърдят от кризисния щаб. 
Протестът продължи час и половина. Стотина души пресичаха главния път, като на всеки пет минути се пропускаха автомобили, за да се избегна образуването на дълги колони.
Жителите на панагюрските села настояват да имат по един ден вода на седмица, тъй като сегашните ограничени количества се насочват единствено към общинския център.

Не да я пуснат на половината село без налягане. Има части от селото, които нямат вода от 4-ти август.
Справяме се с наливане в туби от водоизточници с неясен произход. Опасяваме се да не тръгнат зарази и болести. В Панагюрище водата не е спирала. Има вода, но само за града. Нека бъде отклонявана към всички населени места. Нека всеки ден да има по едно село, но цял ден всички хора да имат вода.

Един ден да има в Попинци. Друг ден в Бъта, Баня, Оборище, Поибрене, Левски и Елшица. Това са толкова много населени места.

Това искаме. Не искаме много. Искаме един ден да имаме вода.

Вие видяхте ли днеска, в момента, кметът на общината да е тука? Нашият кмет,който сме го избрали? Шефът на ВиК-то случайно да е тука?  Това е гавра с населението, казаха недоволните.

Протестиращите настояват в понеделник да получат отговор на исканията си. в противен случай ще преминат към ефективни блокади.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!