Тереза Мей ще обсъжда Брекзит с Доналд Туск

Тереза Мей и Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне в Лондон с председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Речта на Тереза Мей във Флоренция и хода на перговорите за Брекзит са сред основните теми за обсъждане..

Доналд Туск и Тереза Мей се договориха за срещата миналата седмица в Ню Йорк, където участваха в заседанието на Общото събрание на ООН. Очаква се основна тема на разговорите им да бъдат преговорите по Брекзит, които не вървят според очакванията. В петък Тереза Мей произнесе реч във Флоренция, чиято основна цел бе да извади преговорите от застоя, но и след подновяването им вчера въпросителните остават, поради липсата на по-ясни позиции от британска страна по ключовите въпроси. 

Ръководителите на двете делегации - Мишел Барние и Дейвид Дейвис – не намериха общ език за „сметката по развода“ и „преходния период“. Барние изтъкна, че предложението на британския премиер от 20 милиарда евро не означава, че Великобритания ще получи „преходен период“ или че преговорите ще бъдат разширени, за да бъдат включени и бъдещите търговски отношения. 

Външният министър Борис Джонсън, който е на посещение в Прага заяви, че след предложението на Мей „топката е в полето на ЕС“.Днес той ще посети Словакия, а след това и Румъния.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!