Нина Миткова от "Воля" напуска Народното събрание

Партията се обяви за защита правата на българското малцинство в Албания

Снимка: БГНЕС

Депутатът от партия "Воля" Нина Миткова напуска Народното събрание по лични причини. Стефан Августинов, член на Изпълнителния съвет на "Воля", обясни:

Няма какво да коментираме по мотивите на Нина. Тя ги е изложила. Това са лични причини. Във "Воля" няма разцепление. Нина остава да работи във "Воля" и то като силна личност в организацията ни в Пловдив.
Парламентът ще гласува оставката на Нина Миткова в началото на петъчното заседание. На мястото ѝ в парламента трябва да влезе Елена Аксиева. Тя също идва от бизнеса, обясни Стефан Августинов.
От партията призоваха в декларация в НС каузата на българите в Албания да се превърне в реален приоритет за българската държава и да е водеща политика по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Причина за декларацията е проектозаконът за защита на малцинствата в Албания, който не признава българското малцинство.  Депутатът от Воля Андон Дончев заяви:
Ако се стигне до подобен резултат, той ще противоречи на приетата през февруари от Европейския парламент резолюция за Албания, в която е включен текст, потвърждаващ необходимостта да се дадат права на българското население в Мала преспа, Голо бърдо и Гора. В същия документ се препоръчва българското малцинство да бъде признато в законодателството на страната и да му бъдат гарантирани съответните права.
Дончев допълни становището на "Воля", че действията на българските евродепутати в защита на българското малцинство в Албания не са били подкрепени от държавните ни институции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!