Американски законодатели разкритикуваха социалната мрежа Туитър

Американски законодатели разкритикуваха социалната мрежа Туитър за това, че от там не са дали достатъчна информация по време на изслушване за руска намеса в изборите за президент миналата година. Представители на Туитър се срещнаха с конгресмени като част от разследване, което се стреми да установи дали социални мрежи са били използвани за разпространяване на дезинформация и пропаганда с цел повлияване резултата от изборите.

След срещата, която бе при закрити врата, топ демократът от Комисията по разузнаване в американския сенат Марк Уорнър коментира, че е разочарован от недостатъчната по думите му информация, която социалната мрежа Туитър е споделила. Според него изглежда компанията не е наясно със сериозността на разследването.

От своя страна Туитър обявиха, че са закрили десетки профила, които според тях са фалшиви и които по време на кампанията са разпространявали разединяващи послания по чувствителни теми. От компанията поясниха, че става дума за 22 профила, които са били свързани с около 450 профила във Фейсбук.

Срещата с Туитър бе подобна на тази с Фейсбук по-рано този месец. Тогава стана ясно, че там са се появили, спонсорирани от Русия реклами, които са спомогнали за дезинформация в Америка.

Комисии от Камарата на представителите и Сената са поканили и Гугъл за изслушване в Капитолия с цел да са внесе повече яснота по въпроса дали и как Русия е повлияла на миналогодишните избори за президент.

Москва отрича категорично твърденията за намеса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!