Борис Джонсън: Нека лъвът да реве

Снимка: БГНЕС

Годишната конференция на британската Консервативната партия преминава в сянката на големия въпрос „Достатъчно единно ли е правителството по пътя към Брекзит?“. А причина за това съмнение отново е външният министър Борис Джонсън, чиито последни изявления са в разрез с официалната политика на кабинета. Депутати е делегати открито призоваха премиера Тереза Мей да уволни Борис Джонсън. Ето защо речта на външния минситър днес бе очаквана с най-голям интерес.

Борис Джонсън оправда напълно предварително обявеното заглавие на речта си „Нека лъвът да реве“, като отправи ярости нападки към опозиционната лейбъристка пария и нейния лидер Джеръми Корбин в опит да наложат социализъм във Великобритания. Тереза Мей спечели тези избори и цялата страна и дължи благодарност за непоколебимостта да движи Великобритания напред и да постигне велика сделка по Брекзит, изтъкна Борис Джонсън. Ние сме обединени, стоим зад всяка дума в речта на Тереза Мей във Флоренция, каза външният министър и на практика подаде заявка, че застава напълно зад премиера. В типичен за него стил, с цветиста реч и чувство за хумор, той несъмнено съживи конференцията, която по-рано бе окачествена от някои журналисти като „среща на депресирани хора“. 

Въпреки че делегатите на конференицята са силно поляризирани по въпроса за бъдещето на Борис Джонсън, като някои призовават за незабавното му уволнение, а други го наричат „Бащата на Брекзит“, в крайна сметка надделява мнението, че повече от всякога Консервативната партия има нужда да се обедини в трудните времена на Брекзит. По-рано премиерът Тереза Мей защити „неединомислието“ в кабинета: 
Аз не поставям ограничения, в смисъла който влагате. Силното ръководство, според мен, означава да си сигурен, че имате екип от хора, които не казват просто „да“, а хора с различни гласове около масата, с които да обсъдите въпросите, да се споразумеете и правителството да върви напред. Точно това и правим.

В изявлението си днес министърът за Брекзит Дейвид Дейвис не спомена нищо за разпространената по-рано информация, че смята да се оттегли от политиката през 2019 година, като остави Борис Джонсън да изведе Великобритания от ЕС през „преходиня период“ след Брекзит.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!