Грант Шапс: Депутатите от Консервативната партия са напълно в правото си да поискат от Тереза Мей да се оттегли

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания депутатите от Консервативната партия са напълно в правото си да поискат от Тереза Мей да се оттегли, заяви бившият председател на партията Грант Шапс. Шапс призна, че е един от лидерите на опита да бъде убедена Тереза Мей да свика избори за нов лидер на партията.

Грант Шапс заяви в серия от интервюта тази сутрин, че е информирал Даунинг стрийт, че все повече депутати биха желали нов избор за лидер на партията. Времето настъпи, не може да се продължава при положение, че нещата не вървят. Решението не е да си заравяме главите в пясъка, изтъкна Шапс. Той допълни, че плановете са били за частна среща и разговор с премиера и е изненадан, че председателите на парламентарните групи са информирали медиите за това.

Грант Шапс е един от около 30 депутати, които подкрепят плана. Планът се подкрепя от бивши министри, но и от настоящи членове на кабинета: Питате ме знаят ли за това министрите от кабинета – да, знаят, подкрепят ли го някои – да, подкрепят го. 

За да се внесе искане за вот на недоверие в премиера са необходими 48 депутати, но по думите на Шапс, точно това е била целта на срещата - да не се стига до тази мярка. Иначе видни партийни членове и министри изразиха твърда подкрепа за премиера.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!