ЕС търси контакти с лейбъристите заради несигурността около бъдещето на премиера Тереза Мей

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговарящите от Европейския съюз за Брекзит са започнали по-сериозни разговори зад кулисите с британската Лейбъристка партия на фона на растящата загриженост за бъдещето на премиера от Консервативната партия Тереза Мей, съобщават днес британските медии.

След като Тереза Мей загуби парламентарното си мнозинство на извънредните общи избори през юни, последвалите слухове, че се обмисля смяна на ръководството и съвсем открития призив вчера от група депутати от Консервативната партия да подаде оставка, несигурността около бъдещето на преговорите по Брекзит е накарала преговарящите от Европейския съюз да търсят по-интензивни контакти с лейбъристите, твърди "Дейли телеграф". Вестникът допълва, че се наблюдава значителна промяна в тона на отношенията към лейбъристите, като Брюксел търси гаранции от Джереми Корбин, че ще зачете споразуменията, постигнати с консерваторите, ако дойде на власт.

Само трима депутати от Консервативната партия са заявили пред "Скай нюз", че искат Тереза Мей да подаде оставка незабавно, но има други, които не очакват тя да изкара пълен мандат. Макар и повечето депутати да твърдят, че няма сериозен заговор за свалянето от власт на премиера, някои са заявили, че става все по-трудно за Тереза Мей да оцелее.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!