Тереза Мей призова Съединените щати да препотвърдят ядрената сделка с Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей призова Съединените щати да препотвърдят ядрената сделка с Иран, защото тя е от жизнено важно значение за регионалната сигурност. Външният министър Борис Джонсън днес ще се срещне с гостуващия в Лондон вицепрезидент на Иран.

В телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, Тереза Мей е подчертала важността сделката да бъде внимателно следена и порядъчно приложена. Очаква се Доналд Тръмп да анулира споразумението, тъй като, по думите му, то не отговаря на интересите на американската сигурност. Британският външен министър Борис Джонсън днес ще проведе среща в Лондон с иранския вицепрезидент Али Акбар Салехи. Преди срещата Джонсън нарече сделката историческо постижение.

Не крием дълбоката си загриженост от Иран като дестабилизираща сила в района, но оставам непреклонен във виждането си, че ядрената сделка бе историческо постижение, което несъмнено направи света по-сигурно място, изтъкна Борис Джонсън.

През 2015 година Иран се съгласи да ограничи в голяма степен ядрената си програма, в замяна на което бяха вдигнати икономическите санкции в региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!