Теменужка Петкова разкри кои ще са приоритетите в енергийния сектор по време на председателството

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Завършване на междусистемната свързаност на Западните Балкани, с която да се гарантира сигурността на енергийните доставки в региона. Върху това ще бъдат насочени усилията на страната ни в сектор енергетика по време на нашето председателството на Съвета на Европейския съюз. Това е съобщила министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с работодателските организации и енергийни компании.

Разнообразяването на източниците и маршрутите и изграждането на европейски газов разпределителен център на наша територия са сред приоритетите, по които българското правителство ще работи в рамките на председателството ни. Акцент в работата ще бъде поставен и върху изграждането на липсващата инфраструктура със съседните ни страни, както и разработването на модела за регионалния електроенергиен пазар. България е една от последните страни в Евросъюза, която не е либерализирала напълно своя пазар, затова и завършването на процеса ще е сред основните теми.

По време на председателството ще се постави въпросът за плавен преход, който да е и икономически обоснован, към ниско въглеродна енергетика и повишаване на енергийната ефективност. Включени са теми, свързани с работата на енергийния съюз и завършване на енергийния пакет със законодателни предложения "Чиста енергия за всички европейци“. В съобщението на енергийното ни министерство се посочва също, че предстоят срещи и с представители на браншови организации, синдикати, академичната общност и неправителствени организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!