Британски парламентаристи искат информация от Зукърбърг за платени активности от акаунти, свързани с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската парламентарна комисия е изпратила писмо до основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг с искане за информация за платени дейности на свързани с Русия потребители на социалната мрежа, проявили особена активност по време на референдума за Брекзит през 2016-а година и извънредните общи избори през 2017-а година. 

Искането е отправено от Деймиън Колинс, който е председател на Комисията за дигитализация, медии и спорт, в рамките на неговите усилия да събере доказателства в разследването на така наречените „фалшиви новини“. Група британски юристи започна разследването за „фалшивите новини“ през януари, но то бе прекратено, когато бяха свикани общите избори. Срокът за представяне на доказателствата е 7-и ноември. 

В писмото Деймиън Колинс пише, че част от разследването е за ролята на „външните играчи“, които използват злонамерено платформи като Фейсбук за намеса в политически събития в други държави. Деймиън Колинс предполага, че Марк Зукърбърг няма да му откаже подобна информация, защото такава вече е давана във връзка с разследването за намесата на Русия в американските президентски избори през 2016-а година. 

За руска намеса във Великобритания се заговори особено активно през последните седмици. Русия отхвърля твърдения за намеса в международни дела на други страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!