Турция се оказа във фокуса на коалиционните разговори в Германия

Пред турското посолство в Берлин днес имаше протест срещу обвиненията към Петер Щойднер.
Снимка: ДПА

Три месеца след ареста на германския правозащитник Петер Щойднер днес в Истанбул започна процеса срещу него и още десет души, заподозрени в терористична дейност. Става дума за членове и сътрудници на международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл. Турската прокуратура настоява за 15 години лишаване от свобода. Този процес, както и продължаващият арест на германски журналисти в Турция са поредният препъникамък по пътя на южната ни съседка към ЕС.

Като „добър сигнал“ определи Берлин сравнително бързото начало на съдебния процес срещу германеца Щойднер. Обвиненията срещу Петер Щойднер и другите правозащитници са напълно несъстоятелни и абсурдни, коментира държавният секретар в германското външно министерство Михаел Рот. За Берлин е важно, ЕС да има обща позиция спрямо Турция, допълни Рот: Преговорите за валутния съюз са замразени, преговорите за членство на практика също са замразени. А финансовата помощ за Турция би трябвало да подкрепя неправителствения сектор, ако преди това не бъде също замразена.

Членството на Турция в ЕС се оказа и първото основно различие между евентуалните бъдещи коалиционни партньори в Берлин. Това бе и една от основните теми на снощните първи разговори между консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, либералите и Зелените. Баварският Християнсоциален съюз е категоричен: Не искаме Турция в ЕС и настояваме за прекратяване на преговорите, заяви генералният секретар на консервативната баварска партия Андреас Шойрер. А Зелените са на коренно противоположното мнение: Според нас преговорите с Турция трябва да останат замразени. Прекратяването им би бил лош сигнал, а и ЕС е на същото мнение, смята Михаел Келнер, който участва в първия рунд на коалиционните разговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!