Сепаратистите в Каталуния губят подкрепа

| обновено на 29.10.17 в 13:44
Снимка: БГНЕС

Каталунските партии, които подкрепят независимостта, биха загубили местните избори, ако гласуването беше днес. Това показва социологическо проучване, публикувано в днешното издание на вестник "Ел Мундо". Според него за сепаратистките партии биха гласували 42,5% от каталунците, докато политическите им противници събират 43,4% подкрепа.

Карлес Пучдемон е и ще остане начело на регионалното правителство, заяви неговият заместник Ориол Хункерас. Той определи като държавен преврат действията на испанския парламент, който вчера пое управлението на Каталуния. Така Мадрид отговори на обявената от парламента в Барселона независимост на най-богатата испанска провинция.

За днес в Барселона е насрочена протестна акция срещу отделянето на Каталуния от Испания. 
Снощи около 150 души на мотори и в леки коли преминаха по улиците на Барселона, развявайки знамената на Испания и Каталуния, за да покажат солидарността си с испанската национална полиция, и несъгласието си с обявената в петък независимост на Каталуния.

Регионалният премиер
Карлес Пучдемон призова каталунците към мирна съпротива на решението на централните испански власти да разпуснат парламента в Барселона. Той заяви, че смята да продължи да върви по пътя на изграждане на самостоятелна държава.

Говорителят на кабинета в Мадрид
Иниго Мендес де Виго заяви, че каталунците ще имат възможност да се произнесат за бъдещето на региона на изборите, насрочени за края на декември. Той призова Карлес Пучдемон да остане в политиката: Ако иска да продължи политическата си кариера, което е негово право, смятам, че трябва да участва в подготовката на следващите избори на 21-ви декември. Де Виго допълни, че само с участието си в изборите Карлес Пучдемон ще може да представи убедително политическите си идеи.

Социологическо проучване, цитирано от испанският вестник "Паис", само един от трима жители на Каталуния е за независимост на региона, докато 46 на сто от анкетираните смятат, че Каталуния трябва да остане в състава на Испания, като получи нови и гарантирани права.

Междувременно 
председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че никой никога няма да признае Каталуния за независима държава. Таяни смята, че в Каталуния трябва да се върне върховенството на закона, след като там бе проведен незаконен референдум. Той се обяви против посредничество от страна на ЕС, определяйки кризата като вътрешен проблем на Испания.
От своя страна, министърът по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен заяви, че отстраненият катаклунски премиер Карлес Пучдемон може да поиска убежище в Белгия, а по молбата му думата ще има белгийски съд:
 
Решението ще се вземе от съдия в процедура за предоставяне на убежище. Ако той получи закрила, защото е политически преследван, няма да бъде толкова лесно да го екстрадираме в Испания. Трябва да спазваме европейското право.

Франкен изрази съмнение, че вече бившият каталунски премиер ще получи справедлив процес в Испания. Министърът допълни, че засега няма постъпила молба от Пучдемон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!