Крайният срок за постигане на споразумение в Северна Ирландия изтича днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес изтича крайният срок за постигане на споразумение в Северна Ирландия за подялбата на властта и подновяването на работата на парламента. В края на изтеклата седмица юнионистите и националистите не успяха да се споразумеят по спорните въпроси, сред които признаването на ирландския език. 

Само часове остават на двете най-големи партии в Северан Ирландия да постигнат споразумение за подялбата на властта. В противен случай Лондон може да наложи пряко управление на провинцията. 

Десет месеца след като се разпадна управляващата коалиция, днес Демократичната юнионистка партия и "Шин Фейн" ще подновят за сетен път преговорите в последен опит да спасят парламента. Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншър даде ясно да се разбере, че ако на 30 октомври няма сделка бюджетът на провинцията ще бъде определен в Лондон, а не в Белфаст. 

Прякото управление обаче няма да се понрави на ирландското правителство, от което премиерът Тереза Мей има нужда, за да осигури сделка по Брекзит в Брюксел. От друга страна, юнионистите ще се противопоставят на каквато и да било роля на Дъблин в управлението на Северна Ирландия, а Мей има нужда и от тяхната подкрепа, за да оцелее в британския парламент. 

Политическите наблюдатели предричат най-сериозната криза в Северна Ирландия от десетилетие насам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!