Британският министър за Северна Ирландия иска да наложи бюджет на провинцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След пореден провал на преговорите за подялбата на властта в Северна Ирландия, британският министър за провинцията Джеймс Броукъншър оповести, че ще предприеме стъпки за процедура в Уестминстър за изработване на бюджет за Северна Ирландия, което бе изтълкувано от някои като стъпка към налагане на пряко управление от Лондон. 

Джеймс Броукъншър заяви, че ще удължи срока за преговори, но поради напредване на времето са нужни спешни мерки.

Отговорност на партиите е да сформират изпълнителен орган, който да изработи бюджета. Това обаче едва ли ще стане навреме, за да бъде приет бюджет до края на ноември. Ето защо ще предприемем мерки за изработване на бюджет в Лондон, за да не остане Северна Ирландия без ресурси.

Броукъншър заяви, че налагането на бюджет от Уестминстър не означава, че се налага пряко управление на провинцията от Лондон. Министърът допълни, че в случай, че Шин Фейн и Демократичната юнионистка партия се споразумеят преди декември той ще оттегли изготвения в Лондон бюджет. Калъм Ийстуд от по-малката Социалдемократична и лейбъристка партия обаче съзира налагане на пряко управление в хода на властите в Лондон. Според него, споразумението между премиера Тереза Мей и юнионистите за управляваща коалиция в Уестминстър сериозно затруднява преговорите в Северна Ирландия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!