Гавин Уилямсън е новият британски министър на отбраната

| обновено на 02.11.17 в 18:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Великобритания от днес има нов министър на отбраната. Това е досегашният главен организационен секретар на Консервативната партия в парламента Гавин Уилямсън. Той бе назначен от премиера Тереза Мей след като късно снощи Майкъл Фалън подаде оставка, заради обвиненията в сексуален тормоз. Политическите наблюдатели смятат, че с назначаването на Гавин Уилямсън, Тереза Мей запазва досегашния баланс в нейния кабинет.

Майкъл Фалън обяви, че поведението му в миналото не отговаря на стандартите на въоръжените сили, които представлява. Ето защо в съответствие с новата линия на премиера Тереза Мей за подобряване на дисциплината подава оставка:

 Културата на поведение се промени през годините. Това, което може би беше приемливо преди 15-10 години сега вече не е приемливо. Премиерът даде ясно да се разбере, че дисциплината трябва да се подобри и че е недопустимо срещу министри и депутати да се отправят подобни обвинения.

Оставката на Майкъл Фалън изненада мнозина, включително и журналистката, върху чието коляно той по поставил ръката си на партийна вечеря през 2002 година, защото, по нейните думи, тя не се смята за жертва на сексуално посегателство. Изненадите продължиха и с назначаването на заместник на Майкъл Фалън в лицето на досегашният главен отговорен секретар на торите в парламента Гавин Уилямсън. След разговори с депутати Лора Кюнсбърг, политически редактор на Би Би Си, заяви следното:

Някои от хората, с които говорих тази сутрин, бяха просто разгневени. Той никога не е бил министър. Един от министрите, който не мога да назова, каза, че Тереза Мей изглежда толкова слаба, че едва ли не е допуснала Уилямсън да се самоназначи на поста. 

Гавин Уилямсън обаче е смятан за много верен съратник на Тереза Мей. Всички отчитат, че той  е много умен и амбициозен и не на последно място, като бивш партиен секретар, знае добре тайните на „цялото министерско и депутатско войнство“. Уилямсън е бил основна фигура в постигането на споразумението между Тереза Мей и северноирландските юнионисти за управляващата коалиция. Какво още може да се каже за новия министър. Той е на 41 години. Роден е в Скарбъро. Основен приоритет на предишната му длъжност, която заемаше от юли 2016 година, бе дисциплината в партията. Известен е още с това, че домашният му любимец е тарантула, която често е вземал със себе си в парламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!