Великобритания реши да фиксира със закон точния ден и час на Брекзит

| обновено на 10.11.17 в 10:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тереза Мей предупреди, че няма да толерира какъвто и да е опит за блокиране на Брекзит, като вкара поправка в закона за излизането от ЕС, определящ 23:00 часа на 29 март 2019 година като точното време за напускане на организацията.

Проектозаконът за отмяна на европейското законодателство или за напускането на ЕС, както още е известен, ще бъде разглеждан от депутатите следващата седмица. Премиерът Тереза Мей обаче предупреди, че няма да търпи опитите за забавянето на процеса или неговото блокиране. Тя изтъкна, че решението да се посочи конкретен час и дата за Брекзит на първата страница на документа показва твърдата решимост на правителството да доведе процеса докрай. 

Законопроектът мина на второ четене, като сега следват опитите за внасяне на поправки в парламентарните комисии. Има предложения за около 300 поправки и 54 нови клаузи. 

В същото време един от архитектите на член 50 от Лисабонския договор, бившият британски посланик в ЕС Джон Кър заяви, че правителството сериозно подвежда британците с твърдението, че процесът е необратим след задействането му. Великобритания продължава да има свободния избор дали да продължи по пътя на Брекзит, твърди Кър, който ще говори по въпроса на бизнес форум в Лондон по-късно днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!