Бизнес лидери настояха пред Тереза Мей за преходен период след Брекзит

| обновено на 13.11.17 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейски и британски бизнес лидери настояха пред британския премиер Тереза Мей да бъде осигурен преходен период, който да запази и след Брекзит сегашното статукво на търговията. На среща на "Даунинг стрийт" 10 те предупредиха, че липсата на споразумение между Лондон и Брюксел ще струва скъпо и на двете страни.

Към гласовете на британския бизнес за запазване на статуквото с търговията по време на преходния период и постигане на сделка, днес се присъединиха и гласове от Европа. Лидери на бизнес организации от 10 европейски страни, от Франция до Чешката република, изразиха тревога за бъдещето на двустранната търговия. Генералният  директор на Конфедерацията на британската индустрия Каролин Феърбеърн призова за спешни мерки:

Разполагаме с проучване, което показва, че 60 процента от бизнесите са готови да задействат плановете си за извънредни ситуации до март следващата година. Същото важи и за европейския бизнес. Така че това е послание и от двете страни, които имат взаимен интерес да се ускорят преговорите.

Президентът на организацията "Бизнес Юръп" Емма Марчегалия изтъкна, че бизнесът е изключително загрижен от бавното темпо на преговорите и липсата на напредък – само месец преди решителната среща на високо равнище на Европейския съюз през декември. Председателят на Германската търговска камара Мартин Ванслебен бе още по-контретен като заяви, че само авотомобилната индсутрия ще бъде изправена пред годишни тарифи от повече от 2 милиарда евро, ако търговията между Великобритания и Европейския съюз попадне под разпоредбите на Световната търговска организация.

Крайните привърженици на Брекзит и отявлени евроскептици като консерваторът Джон Редууд обаче не виждат нищо страшно в липсата на сделка:

Аз съм бил начело на големи компании в миналото и съм правил бизнес по правилата на Световната търговска организация и не виждам какъв е проблемът. По-добре да се платят по-високи търговски тарифи, отколкото да се дават пари по сметката по развода с Европейския съюз.

Джон Редууд допълни, че Конфедерацията на британската индустрия често греши в пронозите си и че и сега случаят е такъв.

Преговорите по Брекзит се подновяват в средата на декември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!