Цачева доволна от доклада на ЕК

Депутатът Искрен Веселинов: Мониторингът трябва да отпадне

| обновено на 15.11.17 в 16:10

Министърът на правосъдието Цецка Цачева определи доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка като положителен и мотивиращ. Тя подчерта липсата на нови препоръки: 

Ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателно изпълнение на 17-те препоръки. Правителството изцяло подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за ЕС. Онова, което за първи път се постига, е, че липсват нови препоръки в настоящия годишен доклад.
 

Искрен Веселинов
, заместник-председател на парламентарната група на Обединените патриоти, беше категоричен, че мониторингът над страната ни трябва да отпадне: 

Препоръките от януари не са изпълнени, но по всички се работи, всичко това са подробности за нас. Този мониторингов механизъм е лош, той трябва да отпадне. България е суверенна държава, пълноправен член на ЕС и просто не трябва да се занимаваме с тези неща.

Докладът на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка е обективен, коментираха от БСП. Депутатът Крум Зарков обясни позицията на социалистите

В него ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени януари месец. В резултат на това България ще се отзове в доста неприличната ситуация да председателства един съюз, който се съмнява в основните си принципи в тази страна, а именно върховенството на правото. На този фон въодушевлението от представителите на ГЕРБ за този доклад наистина е необяснимо.
 
От ДПС определиха доклада като цитирам: "обективен провал" . Председателят на партията Мустафа Карадайъ посочи

В българския език има едно понятие, което можем да го ползваме, свързано с двойното положително отрицание - "да, да, ама.." или пък "да бе, да".

Евродепутатът Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като най-положителния от началото на Механизма за сътрудничество и проверка. Той изрази увереност, че мониторингът ще бъде премахнат до края на следващата година и ще бъде заменен с общоевропейско наблюдение за върховенството на закона: 

Докладът даде множество положителни оценки както за работата на правителството, така и по отношение на цялостната ситуация в страната. Няма нови препоръки в доклада, посочени са ясни критерии, които България трябва да изпълни и това дава светлина в тунела, че до 2018 година ние ще имаме последния доклад и този механизъм, който позволява България и Румъния да бъдат сочени като "черните овце" на Европа, ще бъде прекратен.