Лиъм Фокс: Сделка по ирландската граница след Брекзит не може да бъде постигната преди търговските преговори с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър за международна търговия Лиъм Фокс заяви, че сделка по ирландската граница след Брекзит не може да бъде постигната преди да са приключили търговските преговори с ЕС.

Коментарът на Лиъм Фокс внася още по-голяма несигурност около Северна Ирландия, тъй като споровете за евентуална твърда граница заплашват да дерайлират преговорите за Брекзит. Ирландският еврокомисар Фил Хоган бе поредният „глас от Дъблин“, призоваващ Великобритания да остане в митническия съюз и общия пазар за безболезнено решаване на проблема, в противен случай Ирландия е готова да наложи вето върху започването на търговските преговори.

Лиъм Фокс обаче настоя пред Скай нюз, че споразумение по границата не може да се постигне, докато не се уредят търговските отношения между Лондон и Брюксел. Ирландската граница, сметката по развода и правата на гражданите са трите точки в първата фаза на преговори, по които трябва да бъде постигнат напредък, за да се премине към втората фаза, включваща търговските преговори. Лиъм Фокс обвини ЕС, че се стреми към политически, а не към икономически Брекзит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!