Като цяло положителни реакции във Великобритания на преговорите в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реакциите във Великобритания спрямо разговорите в Брюксел са като цяло положителни. Причината е, че се увеличават шансовете да бъде прекратен застоят в преговорите по Брекзит. Новините не са добри за най-твърдите привърженици на Брекзит. Но от всичко, което се случи през последната седмица, и публично и зад кулисите, става ясно, че дори и те са склонни да подкрепят премиера Тереза Мей. Не толкова заради топли чувства към нея, а защото тя е единственият лидер, който в момента може да реализира Брекзит, независимо под каква форма. Алтернативата е тя да бъде отстранена, да се стигне до нови общи избори, които могат да доведат на власт Джереми Корбин и неговата Лейбъристка партия, а това не е алтернатива за консерваторите.

Така че основната грижа за Тереза Мей всъщност не са бунтовниците в нейната партия, а как ще реагират 10-те депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия, от чиято подкрепа зависи мнозинството на премиера в парламента. Защото, както е видно, сметката по развода и правата на гражданите ще бъдат уредени някак си, но ирландската граница продължава да е големият проблем, въпреки че се твърди, че е постигнат необходимият напредък. Юнионистите не искат Северна Ирландия да е по-близо до Ирландия и респективно до Европейския съюз, отколкото до Обединеното кралство. Лидерът на северноирландските юнионисти Арлийн Фостър, която настоява, че Северна Ирландия трябва да напусне Европейския съюз при същите условия като останалата част от Обединеното кралство заяви: Ние няма да приемем каквото и да е форма на регулативно изменение, което отделя Северна Ирландия икономически или политически от останалата част от Обединеното кралство.

Ирландският външен министър Саймън Конъли вече заяви, че общата граница ще остане непроменена след Брекзит.

Шотландският първи министър Никола Стърджън незабавно обяви, че ако Северна Ирландия получи някакъв по-особен статут в отношенията си с Европейския съюз, защо тогава и Шотландия да не получи такъв статут.

В подобен дух се изказа и кметът на Лондон Садик Хан, който е на посещение в Индия и Пакистан. Хан заяви, че британската столица трябва също да получи специална сделка по Брекзит, подобна на северноирландската.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!